7 Eylül 2013 Cumartesi

GEREKÇELİ YALANIN GEREKÇESİ

GEREKÇELİ YALANIN GEREKÇESİ
Alınan bir habere göre; "Yök'ün İlahiyat fakültelerindeki felsefe tarihi derslerinin kaldırılmasına dair temel savunması, bu alanda yeterince doktora yapmış öğretim üyesinin bulunmaması imiş." 
Bu durum Sivas'ta yapılan bölge İlahiyat Fakültesi Dekanları toplantısında söz konusu edilmiş. 
Ayrıca bir Yök üyesi böyle bir gerekçe dile getirmiş.
Bu konu ve gerekçe eğer doğru ise; bir gerçeğin koca bir kuyruklu yalan olarak allandırılıp pullandırılarak gerekçe uydurulması, savunma yapılmasıdır.
Bunu yapanlar "yedirdik" diye sevinmişlerdir.
Anadoluda bir söz yaygındır: "At yalanını, kerkenez sevsin."
Koca bir kuyruklu yalana dönüştürülmüş gerçek!
Neden?
Yıllardır Felsefe Tarihi Anabilim Dalına Araştırma Görevlisi başta olmak üzere kadro verilmez.
Felsefe Tarihi derslerini ve hatta Mantık derslerini yüklerinin çok çok üstünde Din Felsefesi ve İslam Felsefesi Hocaları; olmadı yetmedi Araştırma Görevlileri uyduruktan bir gerekçe ve Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile yürütür. İlk Araştırma Görevliliği yıllarımdan itibaren hocalarının ve Araştırma Görevlisinin de yurt dışında olması İslam felsefesi dersi de dahil olmak üzere sebebiyle bu dersleri meccanen, ücret karşılığı olmaksızın GÖG (Geçici Öğretim Görevlisi) ve Öğretim Üyesi sıfatıyla okutmuşumdur. Pek çok Fakültede uygulama bu şekilde olmuştur.
Yıllarca YÖK., Üniversiteler ve İlahiyat Fakülteleri Yönetimlerinin çoğu, Felsefe Tarihi ve Mantık Anabilim Dalı derslerini bu şekilde yürütürken bu alanlarda Araştırma Görevlisi, Öğretim Görevlisi ve Öğretim Üyesi kadrosu açıp Fakültelerinde bulunan Felsefe Doktoralı elemanlarını bu alanda istihdam etmemiştir.
Gerekçe neymiş? Bu alanda Doktoralı branş hocası yokmuş! Kerkenezler sevsin.
Hangi alanlarda doktoralı branş hocası varmış ve çokmuş!
Yukarıda belirttiğimiz gibi, yönetimlerin sıcak değil, ılık bile bakmaması yüzünden Mantık dersi için doğrudan kadrosunda çalışan doktoralı branş hocası kaç Fakültede vardır.
Özellikle Mantıktan başladım. Fakülteye "Din Felsefesi ve Mantık Anabilim Dalı"nda Araştırma Görevlisi olarak başladım. İki sene sonra YÖK, "canım sıkıldı" deyip iki ayrı Anabilim dalı ihdas etti. Fakat alanımız! olduğu söylenip sürekli görevlendirmelerle ve Öğretim Üyesi olduktan sonra Mantık Anabilim Dalı Başkanı olduğum için dersleri devam ettirdim.
Felsefe Tarihi ve Mantık böyle de diğer alanlarda hep doktoralı branş hocaları mı istihdam edilmektedir?
Ne gezer?
Başta Kuranı Kerim hocalarının çoğu (birkaç kişi dışında) Kıraat Bilimleri doktoralı değildir. Çoğu Tefsir olmak üzere, Hadis, Kelam vs. doktoralı hocalar vardır.
Arap Dili ve Belağatı alanında Tefsir başta olmak üzere başka alanlardan doktoralı hocalar vardır.
Tefsir alanında Arap Dili Belağatı doktoralılar başta olmak üzere bazı hocalar vardır.
Kelam alanında Din Felsefesi doktoralı olan bazı hocalar vardır.
Türk İslam Edebiyatı alanında başka doktoralı bazı hocalar vardır.
X alanında V, Y, Z doktoralı bazı hocalar vardır.
Bili/m insanlarının bulabilirseniz Fakülte sayfalarından CVlerine bakın bakalım. Bazıları doktora alanlarını ve doktora tez adlarını bile yazmışlar mı! Ya da o kısımda bilgi henüz görünmüyor mu?
Peki Felsefe Tarihi ve Mantık için atanması uygun görülmeyip diğer Temel İslam Bilimleri Bölümü alanları için uygun hatta caiz hatta hatta gerekli ve hem de "nurun alaa nur", "ballı kaymak" olarak görülüp açılan imkanların nedenleri ve gerekçeleri nelerdir? Neden bu yapılmıştır?
Bazı felsefe alanında çalışan bazı hocaların tekelcilik tutkusu, yetkisizlik ve etkisizlik başta olmak üzere Fakülte Yönetimlerinin onlara reva görülen "servis dersi hocalığı" ve "hakikati arama" noktasında sürekli yolculukta bulunmaları, asla durup dinlenmemeleri ve kadrolar konusunda hasis ve cimri davranmaları ve bazı kadroları sürekli ellerinin altında "birine lazım olur" güdüsüyle tutmalarıdır.
"Felsefe Tarihi dersini okutacak doktoralı branş hocası olmadığından"mış!
Şimdi bir soru: Fakültelerde Arapça ve Kuran-ı Kerim derslerini bu alanda doktoralı branş hocaları mı okutuyor?
Servis hocası olarak hangi branşların, hangi puan alanında hangi notlu hocaları giriyor/girecek?
İmamlar-Hatipler, Kuran Kursu Hocaları, İlkokul, Ortaokul ve Lise hocalarından yararlanılıyor ve yararlanılacak mı?
Bu derslere her yerden ve her türden hoca giriyorsa; Felsefe Tarihi dersine "felsefe doktoralı" hocalarını yeterli görmeyip de "Felsefe Tarihi doktoralı hoca bulunmadığı" herzesini ve yalanını kerkenezler bile yumurta sanıp ne öper, ne sever!
Felsefe Tarihi dersini vermek için felsefe tarihi doktoralı olmaya gerek var mıdır ki bu kadar yazdık? Gerek yoktur, fakat yazmalıydık.
Biz Anadoluda söylenen sözle bitirelim: "At yalanını, kerkenez sevsin."
Bayram Dalkılıç

03.09.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder