12 Eylül 2013 Perşembe

İLAHİYAT FAKÜLTESİ PROGRAMI (15.08.2013) HAKKINDA


            Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 50 yılı aşkın süreden beri öğretim yapan bir yüksek öğretim kurumudur. Fakültemizin Kurum, Bölümler, Anabilim Dalları ve Bilim Dalları işlevselliğinde vizyon ve misyonu çerçevesinde hali hazırda yürütülmekte olan bir programı vardır.

 İlahiyat Fakültesi Programı çerçevesinde YÖK  Genel Kurul tarafından 15.08.2013 tarihinde  oylanıp oy çokluğu ile uygulamaya konulması istenilen ders müfredatı özellikle yeni kurulan ve açılan İslami İlimler Fakültesi Bölüm ve Anabilim Dalları çerçevesinde vizyon ve misyon göz önünde tutularak hazırlanan bir programdır. Bu programdaki Hazırlık Sınıfı ve I, II, II, IV. Sınıf ders listelerindeki derslerin isim ve kredileri, mevcut İlahiyat Fakültesi, Bölüm, Anabilim ve Bilim Dalları kürsü bağımsızlık ve özgünlüğüne uygun değildir. Ön görülen programdaki Hazırlık Sınıfı derslerinin listesinin dil öğretimi açısından netlik içermeyen görüntüsü dikkat çekmektedir. Arap dil fonetiği dersinin yanında (Tashih-i Huruf-Tecvid) notu ve “Ezber için olmayıp Tashih-i Huruf ve Tecvid içindir.” Açıklaması, dersin adı, işlevi ve yürütülmesi bağlamında sorunludur. İlk bakışta dersin hangi anabilim dalına ait olduğu ve dolayısıyla yürütecek öğretim elemanlarının hangi anabilim dalı öğretim elemanları olacağı konusunda tartışmaya açık durmaktadır.

Uygulanması istenilen bu program, mevcut uygulanmakta olan Hazırlıklı İlahiyat Fakültesi programındaki bazı bölümlerde yer alan Kelam Anabilim Dalı, İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı, İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı, Türk İslam Edebiyatı Anabilim Dalı, Türk Din Musikisi Anabilim Dallarında olduğu gibi bazı disiplinlerin ve derslerin bağımsızlığına aykırı olarak disiplin ve ders birleştirmelerinin yapılmasının; toplam kredi yüzdesi göz önüne alındığında bazı derslerin isimlerinin de değiştirilerek kredileri orantısızca artmış görülürken Din Eğitimi Anabilim Dalı, Din Sosyolojisi Anabilim Dalı, Din Psikolojisi ve Din Felsefesi Anabilim Dallarının bazı derslerinin kredilerinin orantısızca azaltıldığı dikkat çekmektedir. Felsefe Tarihi Anabilim Dalı’na ait olan Felsefe Tarihi dersinin ve İslam Felsefesi Anabilim Dalı’na ait olan İslam Ahlak Esasları ve Felsefesi dersinin tamamen kaldırıldığı görülmektedir.


 İlahiyat Fakültemizin kuruluş, işleyiş esasları noktasında vizyon ve misyonu ve ayrıca Bölüm, Anabilim ve Bilim Dallarının bağımsızlık, özgünlük ve işleyiş esasları  bakımından söz konusu programın, bilim sınıflaması ve programlaması ve üniversite anlayışına aykırı olduğuna istinaden programın Hazırlık Sınıfı da dahil teorik ve pratik açıdan uygulanmasının mümkün ve uygun olmadığı  konusunda ....
11.09.2013                                                      Prof. Dr. Bayram DALKILIÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder