1 Eylül 2013 Pazar

İlahiyat Fakültesi: Vizyon Misyon

İlahiyat Fakültesi'nin ilk ve öncelikli misyonu (DİB'de meslek mensubu -İmam-hatip, Kuran Kursu öğreticisi, müftü, vaiz görevleri yanında) temel olarak İHL Meslek Dersleri Öğretmeni ve diğer Lise ve Meslek Liseleri için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretmeni yetiştirmekti.
28 Şubat sonrasında sanki DİB için alt yapı oluşturan bir kuruma dönüştü/rüldü.
1997 yılında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümünün kurulması sonrasında Pedagojik Fomasyon dersleri İlahiyat Bölümünden alındı.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü 2006 yılında   Eğitim Fakültesine taşındığı için İlahiyat Fakültesi "Öğretmen Yetiştirme" misyonu açısından iyice yetkisizleştirildi ve eylemsizleştirildi.
Bu bölüm 2012 yılında tekrar Fakülteye iade edildi; fakat ilk alınan hakları ve misyonu iade edilmedi.
Ve bu aralarda İlahiyat Fakültesi işlevli veya yakın misyonlu pek çok isim altında fakülte kuruldu, ancak hepsi neredeyse şu anda tek tipleştirilmek istenircesine DİB'e eleman yetiştirmek algısıyla bir program denemesinde bulunulmak istenmekte olduğu gözlenmektedir.
Öğretmenlik haklarını Pedagojik Formasyon derslerinin programa açık bir şekilde konulmak ve Fakültelerin adları ve misyonları kendi çerçevelerinde korunmak üzere tektipleştirilmekten vazgeçilmelidir.
İlahiyat Fakültelerinde İlahiyatçı, İslami İlimler Fakültelerinde İslami İlimlerci, Dünya Dinleri Fakültesinde Dünya Dinleri Uzmanı, İlahiyat Bilimleri Fakültesinde İlahiyat Bilimleri uzmanları yetiştirilecek düzeyde programlar uygulanmalı ve vizyon, misyonu yansıtıp, görev yerine getirilecek düzeyde  yapılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder